Arı Ekmeği Mucizesi

Arı ekmeği arıların kovana getirdikleri polenleri kendi enzimleri, laktik asit bakterileri ve bir miktar bal ile beraber fermente etmeleri sonucunda ortaya çıkan bir arı ürünüdür. Bu arı ürünü işçi arılar tarafından yavru arıların beslenmesini sağlamak amacıyla kovandaki peteklerin gözlerinde üretilmektedirler. Zengin besin içeriğinden dolayı ‘süper gıda’ olarak kabul edilen arı poleninin fermente edilerek daha da mükemmel hale gelmiş şeklidir. Bunun sebebi arı poleninin sindirilmesini zorlaştıran polen tabakasının fermantasyondan sonra parçalamasıdır.

Arı ekmeğinin sağlık yararları ile ilgili yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalara göre proteinler, doymamış yağ asitleri, esansiyel amino asitler, fenolik ve polifenolik bileşikler, enzimler, makro ve mikro elementler gibi zengin besin içeriği ile arı ekmeği insanlar tarafından tüketildiğinde probiyotik ve prebiyotik özellikleriyle patojen mikropları, bazı kanser türlerini engelleyici ve yangı önleyici etki göstererek bağışıklık sistemini destekleyici rol almaktadır.

Mükemmel özelliklerdeki arı ekmeğinin hasadı arıcılar tarafından geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Geleneksel yöntemlerin zahmetli ve tek bir kovandan elde edilen arı ekmeğinin de az miktarda olması dolayısıyla çok değerli arı ekmeği her kesimden tüketiciye ulaşmakta yeterli olamamaktadır.

Neden İnovatif Arı Ekmeği?

Tam bu noktadaki ihtiyacı Beetech olarak gördük ve her kesimden tüketiciye ulaşması için inovatif arı ekmeğini geliştirdik. Kovanda arı polenlerini arı ekmeğine çeviren yararlı laktik asit bakterilerini izole ettik ve kaynağını bildiğimiz en temiz, doğal arı polenlerini en uygun koşullarda fermente ettik. Devlet destekleriyle fonladığımız bu çalışmalarımız ile her zaman aynı kaliteye sahip, raf ömrü daha uzun olan ve besin içeriğinden daha fazla faydalanılabilen arı ekmeğini yüksek verimlilikle üretip her yaştan ve her kesimden bireyin faydalanabilmesini sağladık.

Kaynakça:

Mărgăoan, R., Stranț, M., Varadi, A., Topal, E., Yücel, B., Cornea-Cipcigan, M., … & Vodnar, D. C. (2019). Bee collected pollen and bee bread: Bioactive constituents and health benefits. Antioxidants, 8(12), 568.

Kieliszek, M., Piwowarek, K., Kot, A. M., Błażejak, S., Chlebowska-Śmigiel, A., & Wolska, I. (2018). Pollen and bee bread as new health-oriented products: A review. Trends in Food Science & Technology, 71, 170-180.

BOBIS, O., DEZMIREAN, D. S., MARGHITAS, L. A., BONTA, V., MARGAOAN, R., PASCA, C., … & BANDHARI, P. S. (2017). Beebread from Apis mellifera and Apis dorsata. Comparative chemical composition and bioactivity. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Animal Science and Biotechnologies, 74(1), 43-50.