Kestane Balı
Coğrafi etiket ile işaretlenmiş Düzce’nin kestane ağaçlarından bal arılarının özenli çalışmalarıyla elde edilmiş, monofloral, doğal kestane balıdır. Mevsiminde hasadı yapıldıktan sonra özenle muhafaza edilerek üretim tesisine getirilmiş ve laboratuvar analizleri yapılarak paketlenmiştir.
Yapılan analizler;
Prolin baldaki proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri olup balın saflık derecesini gösteren en önemli aminoasittir. Prolin sadece balda bulunur ve yapay yollarla dışardan sağlamak mümkün değildir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre prolin miktarı en az 300 mg/kg olmalıdır. Beetech Kestane Balı ise 888,64 mg/kg prolin değeri ile prolin amino asidi yönünden oldukça zengindir.
Diastaz enzimi arıların midesindeki nektarın bala dönüşmesini sağlayan enzimdir ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre baldaki diastaz sayısı en az 8 ds/dn olmalıdır. Beetech Kestane Balında ise bu değer 16,88 ds/dn olarak belirlenmiştir. Bu durum Beetech kestane balının tazeliğini göstermektedir.
Hidroksimetil Furfural (HMF) özellikle balda saflık kriteri olarak tayin edilmektedir. HMF’nin gıda maddelerinde bulunma miktarı sınırlandırılmıştır. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre balda 40 mg/kg‘a kadar bulunmasına izin verilmektedir. Beetech Kestane Balında 6,41 mg/kg HMF bulunması balın hiçbir ısıl işleme maruz kalmadığını ve tazeliğini göstermektedir.
Olgunlaşmış balda sakkaroz miktarı düşük glikoz ve fruktoz miktarı yüksektir. Balda sakkaroz olması tağşiş yapıldığını göstermektedir. Beetech Kestane balında glikoz miktarı 39,56 g/100g, fruktoz miktarı 39,83 g/100g olarak belirlenmiş olup sakkaroz tespit edilmemiştir. Bu durum Beetech kestane balının doğal ve katkısız olduğunu göstermektedir.
Serbest asitlik değeri de baldaki bozulmanın değerlendirilmesi açısından önemlidir ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre 50mEq/kg’dan daha yüksek olmamalıdır. Beetech Kestane Balında 22,47mEq/kg serbest asitlik değerinin bulunması balın tazeliğinin göstergesidir.